SAJTÓKÖZLEMÉNY

2014-09-24

Elkészültek Miskolc Megyei Jogú Város településfejlesztési dokumentumai.

 

Az Európai Unió 2014-2020-as programozási időszaka előírásainak megfelelő, a stratégiai tervezés érvényesüléséhez, a területi alapú, integrált megközelítést alkalmazó komplex programok előkészítéséhez és megvalósításához, illetve a források eredményes lehívásához szükséges feltétel Miskolc Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálata, továbbá egy hosszú távú (2030-ig megfogalmazott) Településfejlesztési Koncepció, és egy erre alapozott – a konkrét beavatkozások kereteit meghatározó – Integrált Településfejlesztési Stratégia elkészítése a 2014 – 2020-as időszakra.

A városfejlesztési dokumentumok elkészítését az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program ÉMOP-31.1/C-13/2013-0003 kódszámú, a fenntartható városfejlesztési programok előkészítése című pályázata biztosította.

A koncepciót Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2014. február 13-i ülésén, a stratégiát a szeptember 18-i ülésén hagyta jóvá. E dokumentumok képezik az alapját a 2014–2020-as EU költségvetési ciklusban várható támogatások igénybevételének.

Ehhez kapcsolódóan első lépésként elkészült Miskolc Megyei Jogú Város Integrált Területi Programja, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozandó projekteket tartalmazza, és folyamatban van az ágazati operatív programokból finanszírozható fejlesztések kidolgozása is.

Ezzel lezárult az a felkészülési folyamat, amely megalapozza, hogy Miskolc az elkövetkező években is sikeres város legyen, eredményesen tudja lehívni az európai uniós forrásokat.